Spring naar inhoud

Berichten

We hebben de website een facelift gegeven en verschillende functies toegevoegd. Vanaf de homepage klik je eenvoudig naar de onderwerpen en pagina's. Wil je als bewoner van buurt, wijk of stad weten wat de Levende Stad kan betekenen voor jou en jouw omgeving, kijk dan bij In wat voor stad wil jij wonen?

Heb je behoefte aan advies of wil je sparren met bijvoorbeeld collega's uit het stedelijk vakgebied, ga dan naar Aan wat voor stad wil jij werken? Via de links Wij maken de Levende Stad en Dit doet de Levende Stad vind je alle informatie over ons netwerk, hoe jij daaraan kunt deelnemen en check je bijvoorbeeld ook de agenda met excursies, workshops en andere activiteiten van het levende netwerk!

Duik in de nieuwe website; veel plezier!

De gelukkigste stad ter wereld?!

 Stichting De Levende Stad heeft begin juni 2018 in samenwerking met de BNSP een vierdaagse excursie naar Aarhus (DK) georganiseerd. 

17 deelnemers hebben aan den lijve ondervonden waarom Aarhus bekend staat als de gelukkigste stad ter wereld. 

Klik hier voor het beeldverslag van deze reis. 

Bij de start van de excursie hebben we ons afgevraagd waarom de bewoners van Aarhus zo gelukkig zijn; komt dat door:

  • de voortvarende aanpak van de stadsvernieuwing?
  • de hoge ambities op het gebied van duurzaamheid (in 2030 100% CO2-neutraal!)?
  • de grote aandacht, die Aarhus heeft voor de jeugd?
  • de ver doorgevoerde sociale verzorging?
  • een strikte scheiding van werk en privé?
  • een aantal ongrijpbare zaken, die allemaal vallen onder de term “Hygge”?

Gedurende onze speurtocht is gebleken dat er niet één duidelijke reden aangewezen kan worden voor het geluksgevoel. Veeleer gaat het om een combinatie van factoren. De informele sfeer draagt hier zeker aan bij, evenals het stralende weer. Je zou haast vergeten, dat je je bevindt in een Noord-Europese stad en niet ergens aan de Middellandse Zee.

De groep in het centrum van Aarhus

De bevolking zelf kan geen duidelijke reden aangeven voor het geluksgevoel; de gemeentelijke vertegenwoordiger, die "het verhaal van Aarhus" presenteerde, was zelfs geheel van slag toen wij hem die vraag stelden. 

We hebben te voet, per fiets en met de bus een deel van Aarhus en omgeving verkend. Aarhus is nog volop in ontwikkeling en heeft haar zinnen gezet op een verdere verdichting van het bestaande stedelijke gebied in plaats van uitbreiding. Die verdichting vindt plaats door de hoogte in te gaan, waarbij gebouwen van 10 verdiepingen en meer niet geschuwd worden. Het parkeren is niet nadrukkelijk aanwezig, maar vindt veelal plaats in parkeergarages. In de groep werden nog vraagtekens gezet bij de inrichting van de openbare ruimte tussen de hoogbouw. Groen is sporadisch aanwezig en bomen moeten (hopelijk) nog geplant worden.

Dit laat onverlet dat het goed toeven is in Aarhus. We hebben veel blije gezichten gezien (vooral in de Gay-Parade, waar we al fietsend in terechtkwamen).