Spring naar inhoud

Berichten

We hebben de website een facelift gegeven en verschillende functies toegevoegd. Vanaf de homepage klik je eenvoudig naar de onderwerpen en pagina's. Wil je als bewoner van buurt, wijk of stad weten wat de Levende Stad kan betekenen voor jou en jouw omgeving, kijk dan bij In wat voor stad wil jij wonen?

Heb je behoefte aan advies of wil je sparren met bijvoorbeeld collega's uit het stedelijk vakgebied, ga dan naar Aan wat voor stad wil jij werken? Via de links Wij maken de Levende Stad en Dit doet de Levende Stad vind je alle informatie over ons netwerk, hoe jij daaraan kunt deelnemen en check je bijvoorbeeld ook de agenda met excursies, workshops en andere activiteiten van het levende netwerk!

Duik in de nieuwe website; veel plezier!

         De gelukkigste stad ter wereld?! 

              Verslag door: Jos van der Mark

 Stichting De Levende Stad heeft in samenwerking met de BNSP een vierdaagse excursie naar Aarhus georganiseerd. 17 deelnemers hebben aan den lijve ondervonden waarom Aarhus bekend staat als de gelukkigste stad ter wereld.

Bij de start van de excursie hebben we ons afgevraagd waarom de bewoners van Aarhus zo gelukkig zijn; komt dat door:

 • de voortvarende aanpak van de stadsvernieuwing?
 • de hoge ambities op het gebied van duurzaamheid (in 2030 100% CO2-neutraal!)?
 • de grote aandacht, die Aarhus heeft voor de jeugd?
 • de ver doorgevoerde sociale verzorging?
 • een strikte scheiding van werk en privé?
 • een aantal ongrijpbare zaken, die allemaal vallen onder de term “Hygge”?

Gedurende onze speurtocht is gebleken dat er niet één duidelijke reden aangewezen kan worden voor het geluksgevoel. Veeleer gaat het om een combinatie van factoren. De informele sfeer draagt hier zeker aan bij, evenals het stralende weer. Je zou haast vergeten, dat je je bevindt in een Noord-Europese stad en niet ergens aan de Middellandse Zee.

De groep in het centrum van Aarhus

De bevolking zelf kan geen duidelijke reden aangeven voor het geluksgevoel; de gemeentelijke vertegenwoordiger, die "het verhaal van Aarhus" presenteerde, was zelfs geheel van slag toen wij hem die vraag stelden. 

We hebben te voet, per fiets en met de bus een deel van Aarhus en omgeving verkend. Aarhus is nog volop in ontwikkeling en heeft haar zinnen gezet op een verdere verdichting van het bestaande stedelijke gebied in plaats van uitbreiding. Die verdichting vindt plaats door de hoogte in te gaan, waarbij gebouwen van 10 verdiepingen en meer niet geschuwd worden. Het parkeren is niet nadrukkelijk aanwezig, maar vindt veelal plaats in parkeergarages. In de groep werden nog vraagtekens gezet bij de inrichting van de openbare ruimte tussen de hoogbouw. Groen is sporadisch aanwezig en bomen moeten (hopelijk) nog geplant worden.

Dit laat onverlet dat het goed toeven is in Aarhus. We hebben veel blije gezichten gezien (vooral in de Gay-Parade, waar we al fietsend in terechtkwamen).

 

Op een later tijdstip wordt er nog een uitgebreider verslag van deze reis gemaakt.

                                

Hoe kunnen we de verbeelding prikkelen en inspiratie bieden voor het gesprek over de toekomst van de stad? 

Meer dan 60 maquettes bieden een holistische blik op een aantal grootstedelijke ontwikkelingen en uitdagingen waar de komende decennia aan gewerkt gaat worden. Soms dichtbij, soms als verkenning naar mogelijke toekomsten. Van de regio tot aan het individuele gebouw.

Professionals, bewoners en andere geïnteresseerden krijgen van zaterdag 23 juni tot en met 1 juli 2018 de kans deze eenmalige pop-up tentoonstelling te bezoeken. Close to Reality is samengesteld door Gemeente Amsterdam, Ruimte en Duurzaamheid i.s.m. Architectuurcentrum Amsterdam eb vindt plaats tijdens WeMakeThe.City, the festival that makes cities better.

Close to Reality
Datum: 23 juni t/m 1 juli 2018
Gratis entree

Openingstijden: 

 • 23 juni 10.00-18.00
 • 24 juni 14.00-20.00
 • 25 juni Gesloten
 • 26 juni Gesloten
 • 27 juni 10.00-18.00
 • 28 juni 10.00-18.00
 • 29 juni 10.00-18.00
 • 30 juni 10.00-18.00
 • 1 juli 14.00-20.00

Locatie:
Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72, Amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

In vrijwel alle branches van de markt vindt tegenwoordig verduurzaming plaats. We houden er rekening mee in onze voeding, onze kleding, onze vervoersmiddelen en (hoewel nog mijlen achter) ook in de bouw. Steeds meer architecten en bouwbedrijven beseffen dat het ook hier anders kán en anders móet. Maar de meningen en termen rond duurzaamheid vliegen je om de oren. Biobased, groen, ecologisch, circulair….wat is wat? En wanneer is iets écht duurzaam en beter? Lees hier het artikel ECO +BOUW geschreven door Patrick Schreven.

Patrick Schreven is voorzitter van Ecobouw Nederland en eigenaar van het eerste moderne groene bouwbedrijf van Nederland. Zijn visie en werkwijze deelt hij op diverse bijeenkomsten en beurzen en past hij met veel succes toe in zijn eigen bedrijf ECO+BOUW. Zo won hij de derde plaats bij de verkiezing duurzaamste bedrijf van Nederland en was hij genomineerd voor de MVO Awards en Ondernemer van het Jaar-verkiezing in zijn regio. Samen met zijn team werkt hij al sinds 2013 hard aan de bekendheid van ecologische, biobased en circulair bouwen.

Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 2 van 2018

 

In 2018 bestaat de Bijlmermeer 50 jaar. Dat is een mooie aanleiding voor een avontuurlijke fietsexcursie door dit bijzondere stadsdeel van Amsterdam. Sinds alweer 25 jaar is er een ingrijpend vernieuwingsproces bezig. De resultaten zijn veelbelovend en soms ronduit spectaculair. Dat gaan we met de Levende Stad ontdekken. 

Het programma van deze bijzondere excursie door de bekende Amsterdamse wijk start in het Stadskantoor van Zuidoost, waar een presentatie wordt gegeven over de historie van de Bijlmermeer, over de moeilijke periode maar ook over het vernieuwingsproces en de resultaten. 

Aansluitend stappen de deelnemers op de fiets voor een tour door de Bijlmermeer waar op verschillende plaatsen deskundigen staan met tekst en uitleg. Aan het einde van de tocht wacht een locatie waar een natje en droogje wordt verzorgd.

Ziehier de aankondiging excursie Bijlmer op 20 april a.s. 

Het is dit jaar Volkert Engelsman die met de eer gaat strijken. De oprichter van en drijvende kracht achter het biologische handelshuis Eosta voert de lijst van de Duurzame 100 in 2017 aan.

Dagblad Trouw komt elk jaar op de Dag van de Duurzaamheid met zijn Duurzame 100-overzicht. Zo ook afgelopen week.

Welke ondernemers, wetenschappers, politici of activisten gooiden volgens de jury nog meer hoge ogen in deze ranglijst? En wat zijn de belangrijkste influencers en gamechangers van 2017?

DuurzaamBedrijfsleven.nl zette een aantal belangrijke gamechangers van 2017 op een rij. Klik hier voor het artikel.

De volledige lijst van Trouw vind je hier.

Komt het einde van de cv-ketel dan toch in zicht? Alhoewel de verwarmingsinstallatie-branche het nog niet ziet in de verkoopcijfers, wordt er weer een stap gezet richting afscheid van de cv-ketel op gas. Minister Wiebes heeft afgelopen week een verkennend ondezoek aangekondigd. Nederland moet, op termijn, van het aardgas af. En dat betekent dat ook onze huizen anders moeten worden verwarmd.

In 90 procent van de woningen zit een cv-ketel gestookt op gas. Maar die monocultuur in verwarming nadert zijn einde. Afgelopen week heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat de Tweede Kamer toegezegd te onderzoeken hoe de cv-ketel kan worden afgeschaft. Niet op staande voet, maar er moet gewerkt worden aan een geleidelijke uitfasering.

Sinds het klimaatakkoord van Parijs is duidelijk dat het stoken van fossiele brandstoffen moet stoppen, en daarom moet nu ook de vertrouwde cv-ketel eraan geloven. Er wordt al wel veel gepraat over "Nederland van het gas af", maar tot grote veranderingen in de markt heeft dat nog niet geleid, zegt Marco Bijkerk van Remeha. Remeha is in Nederland marktleider in verwarmingstoestellen. Het bedrijf verkoopt warmtepompen, hybride systemen en zonlichtsystemen, "maar nog steeds is het overgrote deel van wat we verkopen een cv-ketel op gas", zegt Bijkerk.

Ook de brancheorganisatie van installatiebedrijven, Uneto-VNI, ziet nog geen grote verandering in de markt. Nog steeds worden vooral klassieke cv-ketels geïnstalleerd, maar vorig jaar was toch al 10 procent van de nieuwe installaties een warmtepomp, zegt Remco van der Linden van Uneto-VNI.

Alternatieven

De keuze aan alternatieven is groot. Behalve warmtepompen (die warmte uit de lucht of uit het grondwater halen) zijn er hybride systemen (cv-ketel en warmtepomp gecombineerd), pelletketels (gestookt op houtkorrels) en installaties die zelf stroom opwekken terwijl de restwarmte wordt gebruikt voor verwarming (warmtekrachtkoppeling, oftewel wkk).

Lees verder in de Volkskrant.

De kerstborrel van de Levende Stad in december rondde het jaar 2017 op een feestelijke manier af. Het was een prima moment ook om diverse nieuwe deelnemers te ontmoeten en om sommigen in het zonnetje te zetten.

De kerstborrel, die werd gehouden bij de nieuwe netwerkdeelnemer One Planet in Amersfoort, bood zowel een terug- als vooruitblik. Zo nam de stichting afscheid van Jan Laan en nam Zef Hemel het stokje van hem over als voorzitter van de Raad van Advies. Ook werd er vooruitgekeken naar een nieuwe website én diverse excursies en activiteiten in het nieuwe jaar.

Om te beginnen de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst waar we elkaar ontmoeten voor een actieve ochtend met volop ruimte voor plannen en initiatieven voor de toekomst. Deze bijeenkomst staat alweer voor 19 januari op de kalender (aanmelden hiervoor kan via het contactformulier).

Zie voor meer informatie ook de agenda.