Spring naar inhoud

Excursies

De gelukkigste stad ter wereld?!

Stichting De Levende Stad heeft begin juni 2018 in samenwerking met de BNSP een vierdaagse excursie naar Aarhus (DK) georganiseerd. 
17 deelnemers hebben aan den lijve ondervonden waarom Aarhus bekend staat als de gelukkigste stad ter wereld. 

Klik hier voor het beeldverslag van deze reis. 

Bij de start van de excursie hebben we ons afgevraagd waarom de bewoners van Aarhus zo gelukkig zijn; komt dat door:

  • de voortvarende aanpak van de stadsvernieuwing?
  • de hoge ambities op het gebied van duurzaamheid (in 2030 100% CO2-neutraal!)?
  • de grote aandacht, die Aarhus heeft voor de jeugd?
  • de ver doorgevoerde sociale verzorging?
  • een strikte scheiding van werk en privé?
  • een aantal ongrijpbare zaken, die allemaal vallen onder de term “Hygge”?

Gedurende onze speurtocht is gebleken dat er niet één duidelijke reden aangewezen kan worden voor het geluksgevoel. Veeleer gaat het om een combinatie van factoren. De informele sfeer draagt hier zeker aan bij, evenals het stralende weer. Je zou haast vergeten, dat je je bevindt in een Noord-Europese stad en niet ergens aan de Middellandse Zee.

De groep in het centrum van Aarhus

De bevolking zelf kan geen duidelijke reden aangeven voor het geluksgevoel; de gemeentelijke vertegenwoordiger, die "het verhaal van Aarhus" presenteerde, was zelfs geheel van slag toen wij hem die vraag stelden.

We hebben te voet, per fiets en met de bus een deel van Aarhus en omgeving verkend. Aarhus is nog volop in ontwikkeling en heeft haar zinnen gezet op een verdere verdichting van het bestaande stedelijke gebied in plaats van uitbreiding. Die verdichting vindt plaats door de hoogte in te gaan, waarbij gebouwen van 10 verdiepingen en meer niet geschuwd worden. Het parkeren is niet nadrukkelijk aanwezig, maar vindt veelal plaats in parkeergarages. In de groep werden nog vraagtekens gezet bij de inrichting van de openbare ruimte tussen de hoogbouw. Groen is sporadisch aanwezig en bomen moeten (hopelijk) nog geplant worden.

Dit laat onverlet dat het goed toeven is in Aarhus. We hebben veel blije gezichten gezien (vooral in de Gay-Parade, waar we al fietsend in terechtkwamen).

--------

Terugblik inspirerende Excursie Bilbao Spanje:
'Het icoon als wapen tegen verloedering' - 21 t/m 24 september 2017

Veel steden staan voor de grote opgave: ‘Hoe zorgen we ervoor dat het stedelijk gebied zodanig getransformeerd wordt, dat het er weer jaren (duurzaam) tegen kan?'. In Bilbao zagen we hoe een ernstig vervuilde stad dankzij een heldere visie kan transformeren tot een krachtige stadsregio, met trotse inwoners. Lees hier het uitgebreide en rijk geïllustreerde verslag.

Wil jij een volgende keer ook meegaan? Stuur een mail naar: info@delevendestad.nl.

--------

Excursie Zilverackers - 26 april 2017

In etablissement Het Zand in Zandoerle verzamelen zich 26 april 2017 meer dan 20 deelnemers voor de excursie naar Zilverackers. Dit is een verzameling van nieuwe dorpen aan de rand van Veldhoven, in het gebied Oerle-Zuid.

Klik hier voor het verslag van deze excursiemiddag.


Terugblik excursie 'Van New Town tot Ecodorp'
Engeland - 15 tot en met 18 september 2016

De excursie naar Engeland leverde veel inspiratie en discussies op. Tijdens de vierdaagse excursie van de Levende Stad in samenwerking met de BNSP bezochten we een grote diversiteit van locaties. Van voorlopers op het gebied van duurzaamheid, via New Town Milton Keynes en mijndorp Blaenavon, een industrielandschap op de UNESCO-erfgoedlijst, tot de ideale nieuwe wijk volgens Prins Charles.

Klik hier voor het uitgebreide verslag. Excursie Engeland 2016


Terugblik excursie 'Mensen maken de stad'
Berlijn - 8 tot en met 11 oktober 2015

De excursie naar Berlijn, de ‘moeder van de bottom-up processen’ werd zeer positief gewaardeerd door de deelnemers. Deze excursie was een zoektocht naar initiatieven van, met en door bewoners die invloed hebben op het functioneren van de stad.

Bekijk hier het uitgebreide verslag.

Excursie België - 23 tot en met 25 mei 2014

De excursie naar België was gevarieerd, indrukwekkend, leerzaam en gezellig. Klik hier voor een indruk van wat we bezochten tijdens ons bezoek aan Gent, Ieper en Antwerpen.

Klik hier voor het verslag van de excursie Antwerpen de Levende Stad